A vitamin

A vitamin
A vitamin kallas också för Retinol och förekommer i animaliska produkter. Men i vegetabiliska livsmedel, med gula färgämnen, återfinns något som heter Karotin. Detta är ett förstadium av Retinol, som kan omvandlas till Retinol i kroppen.

A vitamin är bra för en rad olika saker, såsom fosterutveckling, tillväxt, ögats funktion och mörkerseende och resistens mot förgiftningar, infektioner och olika typer av allergiska reaktioner.

Att överkonsumera A vitamin är dock inte bra, utan kan leda till en rad olika komplikationer. Illamående, uppkastningar, nedsatt aptit och retlighet är vanliga symptom på A vitaminbrist. Du kan också få yrsel, näsblod och röda missfärgningar av tandköttet.

Inom forskarvärlden har det också länge diskuterats huruvida brist på A vitamin skulle kunna leda till att man drabbas av benskörhet. Idag är de flesta forskare överens om att så är fallet. Brist på A vitamin är dock i dagsläget i första hand ett problem i utvecklingsländer.

I västvärlden är problemet snarare det motsatta. I Sverige beror problemet i stort på att det i många livsmedel tillsätts A vitamin. Vidare konsumerar jämförelsevis stora mängder av multivitaminer, vilket kan ställa till problem.

Man ska dock vara medveten om att A vitamin som återfinns i grönsaker inte är farligt för kroppen. Det finns således ingen anledning till att minska ner på sin konsumtion av frukt och grönt.

Apoteket har en så kallad RDI-tabell, som står för rekommenderat dagligt intag. I den står det att män ska få i sig 0,9 mg A vitamin om dagen, och kvinnor 0,7 mg. Om man är gravid ska man dock försöka öka mängden A vitamin till 0,8 mg, dock maximalt upp till 3 mg.

Om man ammar så rekommenderar Apoteket 1,1 mg om dagen. Och när man kommit in i klimakteriet ligger rekommendationen på maximalt 1,5 mg om dagen. Ett intag som överskrider 60 mg om dagen under en längre tid är direkt giftigt.
Om du äter en allsidig kost så behöver du dock inte fundera så mycket på din konsumtion av A vitamin. Men om du är orolig, och känner några av de ovan angivna symptomen, så kan det vara klokt att boka in en tid för konsultation med en läkare eller dietist.