B12 vitamin

B12 vitamin
B12 vitamin, som även kallas för Kobolamin, är ett vattenlösligt vitamin. Det bidrar till att ditt nervsystem fungerar. Om du inte får i dig tillräckligt av B12 vitamin så kan du drabbas av blodbrist.

B12 vitamin är vanligt förekommande i animaliska livsmedel. Så om man är vegetarian eller vegan så är det viktigt att man får i sig B12 vitamin genom kosttillskott. B12 vitamin finns dock även i vissa berikade produkter, samt groddar.

Ett vanligt tecken på att kroppen inte har fått i sig tillräckligt med B12 Vitamin är att man upplever trötthet och retlighet. Intar du dock en allsidig kost så finns det ingen risk att du drabbas av brist på B12 vitamin.

Men brist på B12 vitaminer förekommer inte bara hos personer som är vegetarianer och veganer. I takt med stigande ålder blir det också svårare för kroppen att tillgodogöra sig B12 vitamin.

B12 vitamin lagras vanligen i levern. Men eftersom det behövs en så liten mängd av B12 vitamin för att kroppen ska fungera, så kan det dröja ganska lång tid innan bristsymptomen börjar visa sig. Hur länge kroppen klarar sig utan ny tillförsel av B12 vitamin är beroende av åldern. En vuxen person klarar sig exempelvis längre än ett spädbarn.

Brist på B12 vitamin hos spädbarn kan i värsta fall leda till att den mentala utvecklingen hämmas. Det finns också de som hävdar att brist på B12 vitamin kan leda till samma symptom som frontallobsdegeneration.

Det kan också vara bra att vara medveten om att de rekommendationer som finns för intag av B12 vitamin ligger en bit ovanför det egentliga behovet. När det gäller den vetenskapliga forskningen kring B12 vitamin så råder det i dagsläget vissa oklarheter. Det finns de som exempelvis hävdar att gravida kvinnor inte behöver äta ett extra tillskott av B12 vitamin, men väl ammande kvinnor.

Brist på B12 vitamin kan också förekomma hos personer som lider av diabetes. En förklaring till detta kan vara att själva medicinen som skapar denna brist. Mer forskning om B12 vitamin behövs dock. Men de allra flesta, som äter en allsidig kost, behöver inte oroa sig över att man inte får i sig tillräckligt med B12 vitamin.