Propolis

Propolis

Propolis är ett naturläkemedel som har använts sedan urminnes tider. Redan de gamla grekerna kände till Propolis hälsobringande effekt. Före år noll så var Propolis flitigt använt för att lindra olika typer av hudåkommor. Propolis har under historien också används i samband med balsamering.

När bin förädlar nekat till honung så skapas också en hel del andra råmaterial. Ett av dessa råmaterial är Propolis, eller Bikitt som det också kallas. Ett bisamhälle kan skapa upp till omkring 100 gram Propolis per säsong.

Propolis är baserat på harts och skyddar bland annat mot bakterieangrepp. Ordet Propolis är en sammansättning av grekiskans pro, som betyder framför, och polis som betyder stad. Förklaringen till namnet är att bina använder Propolis som tätningsmedel i kupan och därmed skydda den från angrepp utifrån, som bakterier, sjukdomar och virus. Förutom harts så innehåller Propolis även en rad ämnen som är stärkande för din kropp, såsom Vitamin A, B och E och närmast alla aminosyror.

Förutom detta återfinns även antioxidanta flavonoider i Propolis. Dessa har en viktig funktion då de hjälper kroppens celler att hålla sig friska. Därmed kan man säga att Propolis motverkar åldrande. Genom ett kontinuerligt intag av Propolis så stärks din kropps immunförsvar, och du blir inte lika mottaglig för de förkylningssymptom som kan uppstå i bihålor och luftrör.

Vidare motverkar Propolis även infektioner i munhåla samt svalg. Du hittar Propolis i olika typer av hälsokostaffärer. Totalt ingår över 300 olika naturliga ämnen i Propolis, som tillsammans ger dig en unik produkt.

Innan du handlar Propolis är det alltid klokt att jämföra priser mellan flera olika återförsäljare.
I samband med att du ska börja inta Propolis så ska du alltid läsa på angående doseringen. Ifall du är allergisk mot något så är det också bra att läsa innehållsdeklarationen.

Det är i sammanhanget också viktigt att komma ihåg att kosttillskott som Propolis inte ska ses som en ersättning för varierad kost. Propolis botar inte heller sjukdomar, utan har endast en preventiv effekt. Propolis bör således endast ses som ett komplement till ditt vanliga intag av föda.