Vitaminer och mineraler

Vitaminer och mineraler
Om du ska få ett så bra kostintag som möjligt är det viktigt att kroppen får i sig ordentligt med vitaminer och mineraler. Vet du med dig att du slarvar med ditt matintag så kan du köpa vitaminer och mineraler som kosttillskott.

Mineraler är bra för flera saker i din kropp. Mineraler behövs bland annat för att bygga upp skelettet. Vidare behövs mineraler för att hålla uppe vatten- och saltbalansen. Mineraler är ingenting som kroppen själv producerar utan de måste tillföras utifrån, via födan.
Men faktum är att den mat vi äter idag blir allt mindre mineralrik. Den enkla förklaringen till detta är att odlingsjorden genom årens lopp har blivit alltmer utarmad. Om du vill vara säker på att få i dig rikligt med mineraler så ska du satsa på att äta grönsaker som är alternativodlade, samt viltkött.

Mineralbalansen i din kropp är också beroende av ditt övriga intag av föda. En bra balanserad kosthållning gynnar mineralbalansen. Det är också viktigt att komma ihåg att alla mineraler inte är bra för kroppen. Förekomsten av tungmetaller i kroppen, såväl som höga halter av järn och zink, kan vara skadligt. För att rensar ut tungmetaller ur kroppen rekommenderas bland att lök, vitlök, äpplen och alger.

Även vitaminer måste tillföras utifrån. Om du har brist på vitaminer kan du bli sjuk. Vitaminer är bra för flera olika saker. Vitamin A är bland annat bra för din syn och dina slemhinnor, medan exempelvis Vitamin K hjälper ditt blod att koagulera.

Genom en bra och balanserad kost får du i dig de vitaminer som kroppen behöver. Men om du vet med dig att du slarvar med ditt födointag, eller bara vill vara på den säkra sidan, så kan du också köpa vitaminer i pillerform.

Det finns en uppsjö av återförsäljare av båda vitaminer och mineraler. Billigast är det oftast om du handlar direkt över nätet. Ta dig dock tid till att jämföra priser. På så vis kan du faktiskt tjäna ganska mycket pengar.